Grond villa koning kost staat bijna half miljoen

De Nederlandse staat heeft 461.000 euro moeten betalen voor de pacht van twee stroken grond rond de vakantievilla van koning Willem-Alexander in Griekenland. Het bedrag werd vorig jaar betaald aan een buurvrouw om op die grond een beveiligingshek te plaatsen. Dat blijkt uit documenten die RTL Nieuws in handen heeft.

De deal met de buurvrouw werd gesloten via een Griekse advocaat die in opdracht van minister Opstelten (Justitie), moest onderhandelen om de grond koste wat kost te krijgen. Een jaar nadat Willem-Alexander de woning kocht, werd door de overheid voor de pacht krap een half miljoen euro betaald.

De werkelijke marktwaarde van de grond is volgens de stukken slechts 35.414 euro. Premier Rutte heeft het aankoopbedrag tegenover de Tweede Kamer verzwegen.

Waarom het hek op de grond van de buurvrouw is geplaatst, is onduidelijk. De Rijksvoorlichtingsdienst zegt hierover tegen RTL Nieuws: “Deze grond is nodig voor veiligheidsmaatregelen die de overheid treft. Om veiligheidsredenen wordt er in de informatievoorziening over de wijze van beveiliging zoveel mogelijk terughoudendheid betracht. Er worden daarom geen verdere mededelingen gedaan.’’