Sport

Goud Van Rouwendaal op EK zwemmen

Sharon van Rouwendaal heeft woensdag vriend en vijand verrast door op het EK zwemmen goud te winnen bij de 10 kilometer in open water. De 20-jarige Baarnse wist met een spectaculaire eindsprint onder meer Olympische kampioene Eva Risztov uit Hongarije te verslaan.

“Ik heb nu overal spierpijn, maar dat is het allemaal waard”, zegt een dolgelukkige Van Rouwendaal. “Ik wilde in het begin rustig aan doen en in de tweede helft van de race vol gas geven, maar de Italiaanse Aurora Ponsele ging zo hard weg dat ik direct volle bak mee moest. Ik wilde in ieder geval bij de groep blijven om aan het einde te zien wat eruit komt.”

In de slotfase dacht ze niet meer de kracht te hebben om mee te doen voor de prijzen, totdat ze merkte dat ze loskwam van de andere zwemsters. Ze wist toen dat ze toch toe kon slaan, doordat ze ook ervaring heeft met kortere afstanden. “Ik weet dat ik snel ben in de eindsprint, omdat ik ook in het bad goede tijden zwem.”

Eerste titel

Het is de eerste keer dat Van Rouwendaal wordt gekroond tot Europees kampioen en de zege kwam dan ook als een verrassing. Ze had pas één keer eerder in haar carrière meegedaan aan een 10 kilometer.

Ze wist in 2010 al wel op te vallen door bij het EK kortebaan de zilveren medaille te winnen op de 100 en de 200 meter rugslag. In 2011 werd ze bij het WK zwemmen derde bij de 200 meter rugslag.