‘Gesubsidieerde cheques tegen zwartwerkende werksters’

Nederland kan zo’n 400.000 zwartwerkende en werkloze werksters aan een baan helpen in het witte circuit als dienstencheques worden ingevoerd. Dat zeggen vakbond FNV en de werkgeversorganisatie van de schoonmaakbranche, OSB, dinsdag. De overheid moet hiervoor wel een flinke investering doen.

Het idee is dat een huishoudelijk werkster niet meer contant betaald krijgt van de bewoner, maar dat ze voor elk uur werken een dienstencheque van bijvoorbeeld 12,50 euro ontvangt. Deze kan ze dan voor datzelfde bedrag aan salaris inwisselen bij het bedrijf waar ze in dienst is. De overheidssubsidie wordt gebruikt om sociale premies, belastingen en verzekeringen te betalen.

Het plan is over komen waaien uit België en Frankrijk, waar dit systeem al eerder is ingevoerd. Het idee is dat werksters dus niets in hoeven te leveren, maar wel gebruik kunnen maken van bijvoorbeeld een uitkering als ze ziek worden, arbeidsongeschikt raken of zonder werk komen te zitten.

Overheidskosten

Accountantsfirma PwC heeft onderzocht dat het invoeren van dit plan op korte termijn tot 125.000 nieuwe werkplekken kan leiden. Ook zullen ruim 225.000 zwartwerkende huishoudelijke werksters dan overstappen naar het witte circuit.

De Nederlandse overheid moet wel diep in de buidel tasten om het ‘Belgische systeem’ in te voeren. De investering die nodig is bedraagt 1,9 miljard euro. Hiervan wordt volgens PwC 1,3 miljard terugverdiend door besparingen op bijvoorbeeld uitkeringen. De totale kosten zouden dus neerkomen op zo’n 600 miljoen euro.

Vanavond om 19.00 uur een reportage over de dienstencheques in de vroege uitzending van Hart van Nederland.