Politiek

Geen demonstraties in Haagse woonwijken

Burgemeester Jozias van Aartsen heeft voor twee maanden alle risicovolle demonstraties verboden in Den Haag. Dat is woensdag in een brief aan de gemeenteraad te lezen.

Van Aartsen acht de kans groot dat de demonstraties uit de hand zullen lopen. Hij beroept zich daarom op de Wet openbare manifestaties (WOM). Hij heeft als burgemeester de mogelijkheid een protest te verbieden “ter bestrijding of voorkoming van wanordelijkheden”.

De betogers kunnen wel elders in de stad terecht, bij een eerdere raadsvergadering werd het Malieveld al genoemd als potentiële locatie voor de verschillende demonstraties. Hierbij zijn alleen aangemelde demonstraties toegestaan om ervoor te zorgen dat alles ordelijk verloopt.

“Politie is de baas”

Aanleiding voor de maatregel is een serie demonstraties in de Schilderswijk die uit de hand waren gelopen. Bij een aantal pro-IS-demonstraties werden antisemitische leuzen geroepen en journalisten aangevallen. Een anti-IS-demonstratie liep uit de hand toen tegen-betogers met bakstenen begonnen te gooien.

Van Aartsen heeft ook gereageerd op uitspraken van onder meer de Muslim Defense League (MDL) die riepen dat ze de Schilderswijk en Transvaal dicht zullen houden en zullen verdedigen tegen anti-islambetogers. “Er kan nimmer sprake van zijn dat mensen wijken afsluiten. Er is er maar één de baas op straat, dat is de politie”, aldus de eerste burger van ‘De stad van Vrede en Veiligheid’.