Politiek

Friezen in actie tegen windmolenpark

Friese actievoerders protesteren maandag tegen de komst van een groot windmolenpark net uit de kust bij Friesland. Onder het mom ‘Verloedering van de Friese kust’ zijn ze met bussen in colonne van de kustplaatsen naar het Provinciehuis gereden om het park tegen te houden.

“We zullen op grote diepladers scheepswrakken, kapotte tenten en parasols, oude caravans en verroest terrasmeubilair neerzetten”, zegt actievoerder Alie Talhout van stichting Don Quichot. Volgens de actievoerders is 80 procent van de bevolking het niet eens met de plannen van het windmolenpark.

Het zou volgens de actievoerders ook ten koste gaan van de watersportmogelijkheden. “Onze Friese kust is een belangrijk watersportgebied. Alleen Makkum telt al 350.000 overnachtingen per jaar. Vele jachthavens, campings, horeca en middenstand zullen enorme economische schade oplopen als het vaargebied wordt aangetast.”

“De dichtstbijzijnde windmolen staat op zeven kilometer van de kust”, zegt gedeputeerde Hans Konst van de provincie Friesland. Hij vindt de klacht over horizonvervuiling ook wat overdreven. “De een vindt het horizonvervuiling, de ander zegt dat je zo laat zien dat je iets aan duurzaamheid wilt doen.”