Gezondheid

'Familieleden van mensen met hersenbloedingen vaker controleren'

Familieleden van mensen die een ernstige vorm van een hersenbloeding hebben gehad zouden om de paar jaar een scan moeten laten maken van hun hersenen. Dat zeggen onderzoekers van het UMC Utrecht in een woensdag gepubliceerde studie.

Het gaat om de zogeheten subarachnoïdale bloeding (SAB) die vaak op relatief jonge leeftijd voorkomt. Mensen met twee of meer naaste familieleden die een SAB hebben gehad, lopen een sterk verhoogd risico dit zelf ook te krijgen, stellen de onderzoekers.

Aan de hersenbloeding gaat een aneurysma vooraf, een ballonvormige uitstulping aan de slagaders. Als deze ‘ballon’ barst ontstaat een bloeding in de ruimte tussen de schedel en de hersenen. Een MRI-scan kan deze aneurysma’s opsporen. Door een speciale behandeling van de aneurysma kunnen artsen voorkomen dat deze barst.

Volgens cijfers van het UMC Utrecht worden zo’n 1500 Nederlanders per jaar getroffen door een SAB. De helft van hen is jonger dan 50 jaar oud. Ongeveer een derde van hen overlijdt binnen enkele uren. Het onderzoek werd woensdag gepubliceerd in het gerenommeerde medische tijdschrift The Lancet Neurology.