112

Experts nemen menselijke resten mee

De Nederlandse en Australische experts zijn vrijdagmiddag weer vertrokken van de rampplek van de MH17. Zij hebben alle gevonden menselijke resten van de rampplek meegenomen. Dat heeft het ministerie van Veiligheid en Justitie gemeld.

De 70 experts hadden rond 15.30 uur Nederlandse tijd hun werkzaamheden afgerond. “We zijn blij dat we ervoor kunnen zorgen dat deze stoffelijke overschotten nu naar Nederland vervoerd kunnen worden. We hopen dat dit voor de nabestaanden een troost zal zijn. Voor onze mensen is het een opluchting dat ze nu aan de slag zijn”, aldus Pieter-Jaap Aalbersberg, hoofd van de missie.

De experts verplaatsen nu naar de stad Soledar, ten noordwesten van de rampplek. Charkov zal blijven fungeren als uitvalsbasis voor de logistieke en facilitaire kant van de missie. De samnwerking van Nederland met de OVSE zal vooral in Donetsk plaatsvinden.

“Schokkende beelden”

Een van de mannen die vrijdag naar de rampplek is geweest, is kolonel Kees Kuijs. Hij is de operationeel commandant van de missie. “Overal liggen resten van het vliegtuig, van de inhoud van het vliegtuig, en helaas dus ook de menselijke resten. Bagage ligt op de raarste plaatsen:, het ligt in vijvers of hangt in bomen. Er is niet veel veranderd aan die schokkende beelden die we eerder op tv hebben gezien.”

Kuijs is te spreken over de samenwerking met lokale partijen die ook betrokken zijn bij de missie. “Het is een lastige en moeilijke wereld, maar ik ben alleen maar blij dat we uiteindelijk weer hebben kunnen zien dat partijen in staat zijn afspraken te maken en te houden. Het wordt steeds beter en dat stemt ons erg hoopvol dat we hier ook flink door kunnen gaan en uitbreiden.”