Eerste militairen maandag naar Mali

De eerste Nederlandse militairen vertrekken maandag vanaf Schiphol naar Mali. Ze zullen de komst voorbereiden van de hoofdmacht, die in maart naar het Afrikaanse land vertrekt. Dat liet het ministerie van Defensie vrijdag weten. Op verzoek van de VN besloot Nederland eind vorig jaar ongeveer 370 personen, voornamelijk militairen, in te zetten voor de VN-missie. De militairen gaan de komende 2 jaar informatie verzamelen en analyseren voor de VN-missie Minusma.

Deze eerste groep bestaat uit 14 militairen. Zij zullen het Nederlandse kampement, waaronder werk- en slaapverblijven, opbouwen. Ook zorgen zij ervoor dat logistiek, infrastructuur en materieel gereed zijn op het moment dat de andere militairen aankomen. De Minusma-missie heeft als doel de stabiliteit in Mali te herstellen en de burgerbevolking te beschermen. Deze missie, de op drie na grootste van de VN, is op 1 juli 2013 begonnen onder leiding van de speciale vertegenwoordiger van de secretaris-generaal van de VN, Bert Koenders.

Er gaan de komende 2 jaar ongeveer 370 Nederlandse militairen naar het verscheurde West-Afrikaanse land. Er gaan ook vier Apache-gevechtshelikopters mee. Het is niet uitgesloten dat er meer militairen heengaan.

Bron: ANP