Sport

Doping kan Spakenburg alsnog titel kosten

Topklasser SV Spakenburg moet de titel die het veroverde in het seizoen 2011/2012 mogelijk alsnog inleveren. Dit nadat spelers van de voetbalclub bekend hebben dat zij het verboden middel methylhexanamine hebben gebruikt.

Twee voetballers van de amateurclub, die anoniem willen blijven, hebben in gesprek met NRC Handelsblad gezegd dat een meerderheid van de spelers het middel tot zich nam. Methylhexanamine verhoogt de alertheid en verminderd de vermoeidheid. De voetballers zouden het middel in bidons hebben gemengd met water. Het gebruik van het verboden middel kan leiden tot hersenbloedingen, leverfalen en acute hartklachten.

Ex-profvoetballer Ricky van den Bergh won in het seizoen 2011/2012 de titel met Spakenburg. Hij belandde in dat voetbaljaar met hartafwijkingen in het ziekenhuis. In een reactie aan het NRC Handelsblad erkent hij dat hij op die dag een sportdrank uit een bidon had gedronken. “Ik heb hele slechte herinneringen aan dat spul. Ik heb het daarna nooit meer genomen”, stelt de oud-speler van Sparta, RKC, ADO en Heracles.

Tuchtcommissie KNVB

De KNVB wacht het onderzoek van de Dopingautoriteit af. De tuchtcommissie van de nationale voetbond buigt zich over de zaak als blijkt dat de dopingregels zijn overtreden. Bij een eerste dopingovertreding worden voetballers in principe twee jaar uitgesloten van wedstrijden, trainingen en activiteiten van de KNVB. Spakenburg loopt het risico dat het de titel moet inleveren als twee of meer spelers stimulerende middelen hebben gebruikt.