Gezondheid

Donornier voor Erardo dankzij facebookactie

Erardo Kea uit Almere heeft via een oproep op facebook een nier gevonden. Vier dagen geleden deelde hij zijn verhaal op facebook. Al jarenlang was de 47-jarige Erardo op zoek naar een donornier. Door een auto-immuunziekte werken zijn nieren voor slechts 3 procent.

Woensdagavond deed Erardo zijn verhaal in onze uitzending. Hij werd na zijn oproep overstelpt met reacties. Maar liefst 35 mensen boden aan een nier af te staan. Uiteindelijk heeft Erardo gekozen voor een vrouw uit Beek. Hij heeft inmiddels ook al contact met haar gehad. Op facebook laat hij weten dat de vrouw en haar echtgenoot er voor honderd procent achter staan. Erardo zegt dat hij het heel bijzonder vindt dat ze hem willen helpen;  “Ik heb hier geen woorden voor, wat een lieve mensen.”

Vorig jaar mei kwam Erardo, vader van twee kinderen, in het ziekenhuis terecht. Hij had een dik been en de artsen dachten dat het een slijmbeursontsteking was. Het bleek echter een veel ernstigere aandoening te zijn, vertelt hij aan onze redactie. Erardo heeft de Ziekte van Berger, een auto-imuunziekte. Hierdoor functioneren zijn nieren nog maar voor 3 procent en heeft hij heel hard een nieuwe nier nodig. Hij is direct na de ontdekking op de transplantatielijst gezet, maar de wachttijd is zo’n vijf jaar. Bovendien heeft hij bloedgroep O en die komt niet veel voor, wat het vinden van een geschikte donor voor hem nog moeilijker maakt.