Dief laat auto vaker staan

Het aantal autodiefstallen is in het eerste halfjaar van 2014 met 4,4 procent afgenomen ten opzichte van een jaar eerder. Dat blijkt uit cijfers van de Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit (AVc). Dit zou komen door de nieuwe aanpak van de stichting.

Op 1 juli stond de teller op 5492 auto’s, dit is een daling van 254. Volgens directeur Titus Visser van AVc komt dit door betere beveiliging van de auto’s, extra inzet van importeurs en doordat auto’s sneller internationaal worden gesignaleerd.

Veel partijen werken samen in de strijd tegen autodiefstal. Fabrikanten zetten bijvoorbeeld betere voertuigvolgsystemen in, waardoor het verstoren van het signaal (jamming) door criminelen niet meer werkt. De politie gebruikt ook veel lokauto’s, hierdoor kunnen ze professionele criminelen of organisaties oppakken.

 

Volkswagen

Hij is vooral te spreken op de diefstalpreventietechnieken van de Volkswagengroep.Een pionier op het gebied van diefstalpreventie en samenwerking tussen politie en fabrikant. Als een auto van de Volkswagengroep wordt gestolen, geeft de politie dit door aan Volkswagen. Als de ontvreemde auto later bij een garage aan een diagnoseapparaat wordt gehangen, bijvoorbeeld voor een onderhoudsbeurt of APK, detecteert de machine dat het om een gestolen auto gaat. De politie krijgt dan direct een melding om welke auto het gaat en waar die is.

Verder kunnen onderdelen alleen op chassisnummer worden gekocht. Hierdoor kun je ook geen onderdelen meer kopen voor een gestolen voertuig. Dit geldt voor alle merken van de Volkwagengroep, dus ook voor Audi en Seat. Het plan blijkt goed te werken. Het aantal diefstallen van de Golf, de populairste Volkswagen, is met 23 procent afgenomen.