'Debat over Volkert v/d G legitiem'

Het is spitsroeden lopen: je moet de uitspraak van de rechter respecteren, maar ook recht doen aan de gevoelens in de samenleving en lering trekken uit het verleden. Kees van der Staaij van de SGP vatte dinsdagavond de sfeer samen van het debat over Volkert van der G., de moordenaar van Pim Fortuyn. Hij noemde het ‘legitiem’.

De PVV en de eenmansfractie van Louis Bontes wonden er geen doekjes om: Volkert moet de volle straf tot 2020 uitzitten. Maar andere partijen vroegen zich af of de Kamer hier wel een rol heeft. Magda Berndsen van D66, die zei dat de moord op Fortuyn ook iedereen op het Binnenhof ‘tot op het bot’ heeft geraakt, maande tot zelfbeheersing. Gert-Jan Segers van de ChristenUnie wees erop dat de rechtstaat een ‘overwinning’ is op de natuurtoestand, waarin wraak zo belangrijk is. De PvdA en de SP vinden ook dat de Kamer er helemaal niet over gaat.

PvdA-Kamerlid Jeroen Recourt stelde dat het de plicht is van rechters om te ‘mishagen’, om dingen te zeggen die veel mensen niet leuk vinden. “Het is mijn plicht als volksvertegenwoordiger om dan vóór die rechter te gaan staan. Beschermen we hem niet dan vervallen we tot anarchie.”

Nieuw onderzoek

Dinsdag werd bekend dat het Openbaar Ministerie nieuw onderzoek gaat doen naar de psychische toestand van de moordenaar, die in 2003 veroordeeld werd tot 18 jaar cel. Van der G. komt volgens de geldende regels over een paar maanden, na nog enkele proefverloven, vrij. Het onderzoek moet vermoedelijk antwoord geven op de vraag of Van der G. wel vervroegd kan worden vrijgelaten.

Dat het nieuws juist kwam op de dag van het Kamerdebat, is volgens staatssecretaris Fred Teeven overigens toeval. “Ik heb me daar niet mee bemoeid.”

Bron: ANP