Politiek

Cijfers naheffing EU kloppen

De cijfers van de naheffing die Nederland opgelegd heeft gekregen van de Europese Commissie, kloppen. Dat zei Peter-Hein van Mulligen, van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in Nieuwsuur.

Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën liet maandag weten dat Nederland wel gewoon betaalt als de cijfers en feiten kloppen. Wel wil hij uitleg van de EU over onder meer de communicatie rondom de naheffing en de krappe deadline die eraan verbonden is.

Dijsselbloem liet ook weten dat het kabinet niet extra zal bezuinigen vanwege de naheffing. De 642 miljoen euro wordt als ‘een tegenvaller’ gezien.

Andere landen

Ondertussen is ook in de rest van Europa woede over de naheffing. De Britse premier David Cameron liet al weten dat Groot-Brittannië weigert de naheffing te betalen, voor de Britten bedraagt de naheffing meer dan 2 miljard euro.

De Fransen lijken ondertussen nog wat olie op het vuur te gooien. Frankrijk weigert de boete te betalen voor het niet op orde hebben van de begroting. Dit terwijl ze, mede door die niet-kloppende begroting, bij de EU-naheffing geld toe krijgen en dit wel aannemen.