Bitterballen mogen Rusland niet in

De komende weken wordt er tijdens de Olympische Spelen een uitbundig Nederlands feestje gevierd in het Holland Heineken House in Sotsji. En wat is een Nederlands feestje zonder een bitterbal? Toch leek het er even op dat de feestgangers het zonder de oer-Hollandse lekkernij moesten stellen.

Vleesproducten kunnen door de strenge Russische regelgeving niet naar het land geëxporteerd worden. Dus moest krokettenfabrikant Van Dobben met een creatieve oplossing komen en dat is gelukt. Ze sturen nu geen bitterballen, maar hun Meester Croquettenmaker Piet Brink naar Sotsji.

Brink gaat daar met Russisch vlees Nederlandse bitterballen draaien en dat wordt een flinke klus voor de 61-jarige Meester Croquettenmaker. “Twee weken lang dagelijks honderden kroketten en bitterballen draaien, dat wordt keihard werken van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat.” De chef de cuisine van het Holland Heineken House is nu al inkopen aan het doen, zodat Piet ervan verzekerd is dat hij de bitterballen volgens de originele receptuur kan maken. De Croquettenmaker vliegt zelf op 12 februari naar Sotsji en hij kan niet wachten, zo laat hij weten.