Bewoners Alkmaar geëvacueerd om asbest

Bewoners in Alkmaar zijn vrijdagmiddag geëvacueerd omdat er asbest is gevonden na de brand aan de Pettemerstraat. Onderzoek heeft uitgewezen dat er op de Kwakeloever asbest aanwezig is. Tijdens een persconferentie vrijdagavond heeft de gemeente bekendgemaakt dat de bewoners terug mogen naar hun woningen, al is dit wel op eigen risico.

Volgens de gemeente maakte de aangetroffen hoeveelheid asbest de evacuatie noodzakelijk. De opruimactie kan nog wel een week duren.

De asbestdeeltjes worden door een gespecialiseerd schoonmaakbedrijf opgeruimd. De in het afgezette gebied gevestigde winkels en bedrijven krijgen vanaf vrijdagnacht beveiliging. Zaterdag start de schoonmaak van de openbare weg en wordt ook een begin gemaakt met de winkels

Roetdeeltjes

De gemeente waarschuwt dat door de brand ook roetdeeltjes verspreid kunnen zijn richting delen van de Hoornse Kade, Ooievaarsstraat en Gravenweg. Geadviseerd wordt om contact met roet te vermijden.

De uitslaande brand brak donderdagnacht uit op het bedrijventerrein aan de Pettemerstraat.  Meerdere panden werden getroffen.