Sport

Beelden vanuit stadion van vuurwerk

De bekerfinale tussen PEC Zwolle en Ajax werd zondag na een paar minuten stilgelegd wegens vuurwerk dat op het veld gegooid was. De redactie heeft beelden gekregen van een supporter die het tafereel filmde vanuit het stadion.

Het fouilleren van de Ajax-supporters is niet helemaal volgens plan verlopen. Ajax-supporters zeggen tegen de NOS dat ze niet zijn gefouilleerd, voordat zij op de tribune bij de bekerfinale stonden.

Voorafgaand aan de finale om de KNVB-beker met PEC Zwolle waren de Ajax-supporters verplicht om vanaf de Amsterdam Arena met bussen naar de Kuip in Rotterdam te reizen. De fans noemen de beveiliging oppervlakkig. Er was chaos, mensen klommen over de hekken en ontkwamen aan de fouillering. Ook bij de Kuip werd het met de beveiliging niet zo nauw genomen. Lang niet iedereen werd gefouilleerd, terwijl dat wel moest gebeuren.

Buitenlandse media

Ook in buitenlandse media is veel belangstelling voor de Nederlandse bekerfinale. Op de websites van buitenlandse kranten wordt veel geschreven over de Zwolse vernedering van Ajax en uiteraard ook de vuurwerkincidenten.

De Duitse krant Bild Zeitung schrijft; “Pyro-Wahnsinn in Holland”. Ook de Britse krant Daily Mail pakt uit met een groot verhaal; “De overweldigende underdogs van PEC Zwolle overdonderden eredivisiekoploper Ajax met 5-1 in een sensationele bekerfinale, waar het drama op het veld en op de tribune even groot was.” In The Guardian heeft de bekerfinale het geschopt tot ‘sportfoto van de dag’. De spelers van PEC Zwolle en Ajax zijn te zien met een rook- en vuurwerkgordijn op de achtergrond.