Gezondheid

Basispremie VGZ flink omhoog

Zorgverzekeraar VGZ heeft als eerste grote verzekeraar de premie voor 2015 bekendgemaakt. De goedkoopste basisverzekering gaat ook voor het nieuwe omhoog en moet 82,95 euro per maand kosten. Dit was een jaar geleden nog 76,95. Een stijging van 8 procent.

De Consumentenbond is woedend. Uit een onderzoek in december bleek al dat de premies van zorgverzekeraars omlaag kunnen en moeten omdat, vooral de vier grote spelers, enorme winsten boeken. Zelfs in tijden van crisis. Het gaat hierbij om VGZ, CZ, Menzis en Achmea.

Voor VGZ geldt het ook dat ze al jarenlang een hoge winst noteren, die ze ook steeds exponentieel zien toenemen. In 2011 bedroeg de winst nog 27 miljoen euro, een jaar later was dat al 150 miljoen. In 2013 zag de zorgverzekeraar ‘zonder winstoogmerk’ maar liefst 510 miljoen euro meer binnenkomen dan dat er werd uitgegeven.

Premiestijging

De verzekeraar liet na de enorme winst van vorig jaar nog weten dat ze de premie niet gingen verlagen. Ze wilden op deze manier een buffer opbouwen om te voorkomen dat de premies in 2015 wel zouden stijgen.

De Schiedamse zorgverzekeraar DSW maakte in september als eerste de premie voor 2015 bekend. Bij hen blijft de premie wel gelijk, ook krijgen huidige verzekerden een teruggaaf omdat de kosten lager uitvielen dan vooraf verwacht.

Eerdere berichten over een stijging van 20 euro per maand kloppen niet. Deze waren foutief berekend door onvolledige gegevens van VGZ.