Arrestaties bij blokkade ambassade Israël

De politie heeft dinsdagmiddag 39 mensen opgepakt die probeerden een blokkade te zetten rond de Israëlische ambassade in Den Haag. De aanhoudingen zijn rustig en ordelijk verlopen.

De demonstranten waren op de weg bij het Haagse Buitenhof gaan zitten. De politie sommeerde hen om van de weg te gaan. Zij werden opgepakt toen zij weigerden gehoor te geven aan het verzoek van de agenten.

Dit is een gebruikelijke procedure voor de politie. “Zij treedt op als er sprake is van blokkades van doorgaande routes, vitale knooppunten, overheidsgebouwen, bedrijven en instellingen, waaronder de ambassade van Israël”, is de lezing van de politie.

Aankondiging

De demonstratie was aangekondigd via Facebook. Dit gebeurde onder de naam ‘Burgerlijke Ongehoorzaamheid – Blokkeer de Israëlische Ambassade’. Op de pagina van de actie waren 388 mensen die aangaven dat ze naar de demonstratie wilden komen. In werkelijkheid kwamen er dus bijna 40 mensen opdagen.

Er was geen officieel verzoek ingediend bij de gemeente voor de demonstratie. Vanwege het bericht op Facebook, en het mogelijke grote aantal demonstranten, had de politie extra veel mensen op de been. Ook was de Mobiele Eenheid uit voorzorg aanwezig.