112

Arrestaties bij NVU-demo

De politie in Den Haag heeft zaterdagmiddag ongeveer 20 ADO-supporters gearresteerd bij de demonstratie van de Nederlandse Volks-Unie (NVU). Dat zei een politieagent op het Malieveld. Het is nog niet bekend waarvoor de aanhangers van de Haagse voetbalclub zijn opgepakt. Mogelijk omdat zij van de Koekamp weg liepen, terwijl de demonstranten daar moesten blijven staan.

Er zijn ongeveer 40 mensen bijeengekomen voor een demonstratie van de NVU, onder wie de voorman van de extreem rechtse beweging, Constant Kusters. Hij was niet te spreken over het verbod van de rechter om door de Schilderswijk te lopen.

“De mensen in de Schilderswijk moeten ons verhaal dáár horen, niet in dit stuk niemandsland”, zei hij. “Als dit de demonstratietoekomst van Nederland is, is het bar slecht gesteld met de democratie.”

Er zijn spandoeken te zien met teksten als ‘Stop islamterreur’, ‘Nederland is overvol, geen immigratie maar remigratie’. Ook staat er op een bord de tekst ‘Islam ga terug’, met daarbij de bekende cartoon van Mohammed met een bom in zijn tulband.
Verder loopt er iemand rond met een pet waarop het getal 88 staat, in neonazi-kringen een code voor Heil Hitler.

De politie is in groten getale aanwezig met agenten, ME-busjes en paarden.

©ANP