Angst voor meer geweld tegen personeel supermarkten

Maar liefst een op de vijf kassamedewerkers van supermarkten is weleens mishandeld bij het (weigeren van) verkopen van alcohol. Dat blijkt donderdagochtend uit onderzoek van vakorganisatie CNV Dienstenbond. De verwachting is dat dit aantal op gaat lopen door de verhoging van de alcoholgrens van 16 naar 18 jaar.

Uit het onderzoek van het CNV is gebleken dat 16 procent van de supermarktmedewerkers minimaal een keer per week te maken heeft met incidenten bij de verkoop van alcohol. Bijna twee op de drie leden van het kassapersoneel is uitgescholden of bedreigd na het weigeren om alcohol te verkopen.

Bijna de helft voelt zich niet meer veilig bij het verkopen van drank. Veel medewerkers durven zelfs niet meer om een legitimatiebewijs te vragen uit angst om slachtoffer te worden van mishandeling.

Agressie ook buiten werktijd

Een caissière vertelde ons dat zij zelfs buiten haar werk slachtoffer is geworden van agressie. Een aantal jongeren had haar auto bekrast nadat ze had geweigerd om alcohol aan ze te verkopen. Een collega van haar werd op school in elkaar geslagen nadat ze haar leeftijdgenoten ‘nee’ had verkocht.

Een andere caissière heeft zelfs dagelijks te maken met een groep jongeren die weigert zich te legitimeren. Als ze haar manager dan om hulp vraagt, krijgt ze nul op rekest. Dit staat niet op zichzelf, bijna de helft van de ondervraagden voelt zich weleens in de steek gelaten door hun werkgever. Dat is gebleken uit het onderzoek van CNV.

Werkgever doet te weinig

Op steun van hun werkgever hoeven ze niet te rekenen volgens het onderzoek. De supermarkten doen te weinig om de veiligheid van het personeel te waarborgen. Bijna de helft van de medewerkers heeft de verplichte cursus over omgaan met agressie niet gekregen toen ze werden aangenomen.

Een ongeveer even groot aantal medewerkers is niet eens geïnformeerd over de nieuwe wetgeving omtrent de verkoop van alcohol. Zij hebben het gevoel er nog niet klaar voor te zijn en er heerst veel angst dat de onveiligheid toe gaat nemen. Een op de vijf is zelfs bang dat ook de fysieke agressie toe gaat nemen.

Campagne CNV

CNV heeft geen zin om te wachten tot anderen wat doen en heeft besloten zelf in actie te komen. De vakorganisatie is een meldpunt gestart waar mensen terecht kunnen als ze te maken hebben met agressie bij alcoholverkoop, of juist het weigeren ervan. Ook wordt in de tweede week van januari een app uitgebracht waarin supermarktpersoneel kan lezen wat er in hun cao staat over veiligheid op de werkvloer.

In samenwerking met het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid zullen ze verder bijeenkomsten organiseren met medewerkers, waarbij het thema ‘Agressie en Geweld in de winkels’ is. Door middel van korte strips over werken in de supermarkt willen ze ook meer aandacht vragen voor het probleem.

Vanavond om 19.00 uur meer over de agressie bij verkoop van alcohol in de vroege uitzending van Hart van Nederland.