Politiek

Amsterdam zet winteropvang asielzoekers door

Uitgeprocedeerde asielzoekers in Amsterdam kunnen de komende winter terecht in een tijdelijke opvanglocatie in de stad, dat schreef burgemeester Eberhard van der Laan dinsdag in een brief aan de Amsterdamse gemeenteraad.

De gemeente Amsterdam gaat vanaf medio december drie maanden lang nachtopvang, een douche en ontbijt en avondeten aanbieden. Daarmee is een humanitaire ondergrens gewaarborgd, schrijf de burgemeester. “De voorziening is qua vorm en inhoud zoveel mogelijk gelijk aan de dak- en thuislozenopvang”, aldus Van der Laan.

De voorlopige winteropvang is een bijna raadsbrede wens. Amsterdam loopt daarmee vooruit op het kabinetsstandpunt dat nog twee maanden op zich laat wachten. Maandag adviseerde het Europees Comité voor Sociale Rechten (ECSR) de overheid met klem onderdak, voedsel en kleding aan uitgeprocedeerde asielzoekers te bieden. Staatssecretaris Fred Teeven komt met een reactie na overleg met het Comité van Ministers. Daar wil Amsterdam niet op wachten, gelet op de naderende winter.

Van der Laan schrijft ook al voorbereidingen te treffen voor een permanente basisopvang. Hiervoor overlegt Amsterdam onder meer met Rotterdam, Den Haag, Utrecht en de Vereniging Nederlandse Gemeenten. “Hangende het overleg met staatssecretaris Teeven worden geen onomkeerbare beslissingen genomen”, schrijft Van der Laan.