Amsterdam vecht Zwarte Piet-uitspraak aan

Amsterdam gaat in hoger beroep tegen de uitspraak van de bestuursrechter over Zwarte Piet van begin juli. Burgemeester Eberhard van der Laan vecht de beslissing aan dat hij de vergunning voor de Sinterklaasintocht van 2013 opnieuw moet bekijken. Dat heeft hij donderdag laten weten.

De rechter oordeelde dat Van der Laan zorgvuldiger had moeten zijn bij de verstrekking van de vergunning. Hij had volgens de rechtbank beter naar de grieven van de tegenstanders van Zwarte Piet moeten luisteren. Die stelden dat Zwarte Piet kwetsend is voor veel zwarte Amsterdammers en te veel nadruk legt op het slavernijverleden.

“De burgemeester heeft de afgelopen jaren meerdere malen gesproken met verschillende partijen. Net als vorig jaar volgt het Sinterklaascomité dit jaar de maatschappelijke ontwikkelingen. De burgemeester vertrouwt er op basis van de gesprekken ten volle op dat de Sinterklaasintocht weer een feest wordt voor iedereen”, aldus de gemeente Amsterdam.

Inhoud

De gemeente laat weten dat als het het besluit van de rechter toch standhoudt, de burgemeester dan in het vervolg vooraf bij evenementen over de inhoud ervan moet gaan oordelen. “Deze uitspraak heeft dan mogelijk ook gevolgen voor meer evenementen in onze stad, bijvoorbeeld van Koningsdag tot de Gaypride.”

De burgemeester vindt echter dat de discussie over Zwarte Piet moet worden gevoerd in de samenleving en niet in de rechtszaal. “Het is veel meer dan een juridische discussie.” Bovendien is het volgens Van der Laan niet enkel een Amsterdams feest, maar een landelijke traditie. “Overal in het land vinden Sinterklaasintochten plaats en gaan Sint en Piet op bezoek op scholen en in buurthuizen.”