Politiek

Ambtenaar geschorst om ISIS-tweet

Ambtenaar Yasmina Haifi is woensdag met onmiddellijke ingang geschorst om een tweet die ze dinsdag de wereld in stuurde. Ze twitterde: “ISIS heeft niets met Islam te maken.. is vooropgezet plan van zionisten die bewust Islam willen zwart maken.” De schorsing is woensdag besloten na overleg op het ministerie van Veiligheid en Justitie.

Het ministerie van Veiligheid en Justitie en Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) nemen “volstrekt afstand” van de uitlatingen die Haifi later verwijderde. “Realiseer mij de politieke gevoeligheid in relatie tot mijn werk. Dit was nimmer mijn bedoeling”, twitterde ze woensdag nadat ze de gewraakte tweet had verwijderd. Bij Radio 1 liet ze echter weten geen spijt te hebben van haar tweet: “ik heb de vrijheid genomen me te uiten en kennelijk moet ik daar voor boeten. Ik zou niet weten waarom ik er afstand van zou moeten nemen. Dit is wat ik vind.”

Haifi werkt bij het Nationaal Cyber Security Center. “Omdat haar uitlatingen rechtstreeks betrekking hebben op het werk van de NCTV, vormt dat aanleiding om haar detachering van werkzaamheden bij NCSC/NCTV met onmiddellijke ingang te beëindigen”, zo luidt de toelichting op haar schorsing. Er volgt nog een gesprek om te bezien welke maatregelen verder moeten worden genomen.

In de Tweede Kamer vroegen Joram van Klaveren en Louis Bontes, PVV en CDA al om maatregelen aan de minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) en Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken).

TWEET HAIFI