Sport

'Als ik nu al zenuwen zou hebben, werd het een héle lange week'

Tijdens de Olympische Spelen in Sotsji zijn de ogen van menig Nederlander gericht op onze sporthelden. Ze zijn het gesprek van de dag en iedereen hoopt op veel Nederlandse successen. Maar hoe beleven de sporters deze spannende periode? Olympisch schaatsers Stefan Groothuis, Jan Smeekens, Ronald Mulder, Laurine van Riessen en hun coach Jac Orie houden onze lezers van 3 t/m 23 februari op de hoogte van hun belevenissen in Sotsji. Onze redactie belt elke dag met een van de schaatsers of met hun coach over de sfeer, hun voorbereidingen en hun prestaties in Sotsji. Dinsdag spraken we met Laurine van Riessen (@LaurinevRiessen). 

“Voor de atleten is het hier in Sotsji allemaal perfect geregeld. Je kan gewoon met de fiets naar de ijsbaan, terwijl we 4 jaar geleden in Vancouver een aardig busritje hadden om van het dorp naar de hal te komen. Echt ideaal.

Ik heb nu twee keer in de Adler Arena getraind en het gaat goed. De omstandigheden van het ijs wisselen nog wel een beetje, maar daar moet je dan maar mee omgaan. Traag of snel ijs; eigenlijk maakt me dat niet uit. Ik vind het wel fijn om straks op de 500 meter ijs te hebben waar je veel grip hebt en dat is hier in Sotsji het geval. Ik voel dat ik hard kan afzetten en dat is altijd wel lekker.

Natuurlijk sta je bij een gewone World Cup met dezelfde schaatssters op een ijsbaan, maar er heerst toch wel een andere sfeer. De World Cups worden ook meestal in een andere fase van het seizoen gehouden; dat zijn geen races waar je wekenlang naar toe werkt. Bij een Olympische Spelen leg je uiteraard een ‘grotere piek’ dan bij een World Cup. Maar ach, hoe mooi iedereen het ook maakt, uiteindelijk blijft het gewoon een race.

Of ik de concurrentes in de gaten houd tijdens de training? Joh, dat zijn er zoveel, dan weet ik niet meer waar ik allemaal moet kijken. Nee, serieus: je kan nog zo goed zijn in de training maar uiteindelijk moet iedereen het ook goed doen in de wedstrijd. Dus daarom let ik er ook niet speciaal op.

De 500 meter staat voor dinsdag op de agenda, dus het duurt nog even. Of ik al zenuwen heb? Nee hoor, het gaat prima. Als ik nu al zenuwen zou hebben, dan werd het een héle lange week.’’