Alle leden Friese Elfsteden mogen het ijs op

Alle leden van de Vereniging de Friesche Elfsteden mogen bij een eventuele Elfstedentocht vanaf 2016 het ijs op. Het bestuur wil de limiet opheffen van het aantal schaatsers dat mag meedoen. De vereniging telt ruim 30.000 leden, maar alleen de helft kon bij voorgaande tochten de ijzers onder binden om het Elfstedenkruisje te bemachtigen.

Reden was niet alleen de veiligheid op het ijs, maar ook van praktische en logistieke aard. Zo moesten deelnemers zich voorheen inschrijven op de vliegbasis Leeuwarden, waarvoor pendeldiensten op en neer reden. Dat is straks niet meer nodig door de bouw van een nieuwe ijshal in de Friese hoofdstad, de Elfstedenhal.

Ook heeft de vereniging gekeken naar vergelijkbare schaatstoertochten elders in het land. Daar deden in enkele gevallen tienduizenden mensen aan mee en die zijn goed verlopen. Verder is de kennis over de draagkracht van het ijs de afgelopen jaren verbeterd, zodat mogelijke risico’s beter zijn in te schatten.

De laatste Elfstedentocht is al weer een tijd geleden verreden, in 1997. Henk Angenent kwam toen in Leeuwarden als eerste over de finish.