Alcoholwettest in eerste stapweekend

Met de jaarwisseling is niet alleen het nieuwe jaar ingegaan, ook de nieuwe alcoholwet ging van start: jongeren onder de 18 jaar mogen geen bier, wijn en sterke drank meer kopen. Voor 1 januari lag die leeftijdgrens op 16 jaar.

Tijdens het eerste echte stapweekend van 2014, zaterdag 4 en zondag 5 januari, moet blijken of de maatregelen voor de nieuwe alcoholwet wel worden nageleefd.

In Den Bosch hebben kroegbazen nieuwe scanners aangeschaft om identiteitsbewijzen snel te kunnen checken. Eén kastelein maakte van zijn pand zelfs een alcoholvrije kroeg.

Katwijk ligt onder een vergrootglas. Burgemeester Jos Wienen heeft tot blijdschap van lokale horeca en de 16 en 17-jarigen in het vissersdorp gekozen voor een geleidelijke invoering van de nieuwe alcoholwet. Katwijk is hiermee de enige plek in Nederland waar jongeren onder de 18 nog drank kunnen kopen. Het eerste echte stapweekend na de jaarwisseling is dus een mooi moment voor een eerste evaluatie voor de burgemeester en kroegbazen.

Vanuit het Genootschap van Burgemeesters klinkt kritiek. Volgens de burgervaders is het onmogelijk te handhaven bij zo’n abrupte invoering van de alcoholwet. De capaciteit zou daartoe binnen gemeenten ontbreken. Een geleidelijke invoering zou zinvol zijn geweest.