Advocate nabestaande Molukse treinkapers met dood bedreigd

Liesbeth Zegveld, de advocate van de nabestaanden van de Molukse treinkapers, wordt met de dood bedreigd. Ze heeft maandagavond aangifte gedaan bij de politie nadat ze een dreigende mail ontving. Dat heeft Zegveld dinsdag laten weten aan Hart van Nederland.

De politie neemt de aantijgingen uiterst serieus en doet onderzoek. Zegveld heeft zelf persoonlijke beveiliging in de arm genomen.

De bedreiging komt een dag voordat minister Opstelten de onderzoeksresultaten bekend maakt van de beëindiging van de Molukse treinkaping bij De Punt in 1977. Nederlandse mariniers bevrijdden dat jaar een trein die was gekaapt door Zuid-Molukkers. Bij de militaire actie vielen acht doden. Volgens de officiële regeringsverklaring is er nooit geschoten met het doel kapers te doden.

Antwoord

Het onderzoek moet antwoord moeten geven op de vraag of Molukse kapers op 11 juni 1977 doelbewust werden geëxecuteerd of in het gevecht gedood.

Liesbeth Zegveld en Brechtje Vossenberg hebben begin november de Nederlandse Staat aansprakelijk gesteld namens de nabestaanden van vijf Molukse kapers die bij de gewelddadige beëindiging van de treinkaping omkwamen,  alsmede namens één overlevende van de bestorming.