8 jaar strijd met gemeente om deur

Een Amsterdamse patisserie ligt al 8 jaar lang overhoop met de gemeente om het plaatsen van een deur. De gemeente weigert toestemming te geven, met als gevolg dat een ondernemersfamilie geen tearoom kan runnen.

Al ruim 40 jaar lang is patisserie Kuyt een van de bekendste zaken in Amsterdam. In 2006 wonnen ze zelfs een prijs voor beste banketbakkerij van Nederland. Mede hierdoor steeg het aantal klanten en wilde de familie graag uitbreiden. Toevallig kwam het pand naast de winkel leeg en de familie Kuyt besloot het dan ook te huren om er een tearoom in te maken.

Een vergunning voor een doorbraak werd aangevraagd, zodat klanten en personeel van de ene naar de andere ruimte kunnen gaan en ook naar de wc kunnen. Dat klinkt in theorie niet moeilijk, maar in de praktijk ligt de gemeente al 8 jaar dwars. Er wordt geenĀ  toestemming verleend voor de doorgang met als resultaat dat de tearoom dicht is en slechts gebruikt wordt voor opslag.

De gemeente geeft aan dat besloten is dat het bestemmingsplan niet wordt aangepast voor de tearoom. Ook wordt geen vergunning afgegeven omdat de regels strenger zijn geworden voor dat gebied. Het is een monumentaal pand en daar mag geen doorbraak komen, aldus de gemeente. De doorbraken die andere zaken in de omgeving wel voor elkaar hebben gekregen, zijn er net voor de bestemmingsplannen doorgekomen.

Bekijk maandagavond om 22.30 uur een reportage over de patisserie bij Hart van Nederland.