150 Amsterdammers slachtoffers fraude DigiD

Ongeveer 150 Amsterdammers zijn eind vorig jaar slachtoffer geworden van fraude met DigiD, het digitale identificatiesysteem van de overheid. Dit heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken woensdag bevestigd na eerder berichten hierover van de Volkskrant.

Criminelen hebben de bankrekeningnummers van de Amsterdammers gewijzigd. Hierdoor zouden toeslagen en uitkeringen op hun rekening binnenkomen, in plaats van op die van de rechtmatige ontvanger. De digitale overheidsdienst Logius wist op tijd in te grijpen en te voorkomen dat dit geld werd overgemaakt.

Hiervoor moesten wel tijdelijk de DigiD-accounts en de uitkeringen van de slachtoffers worden geblokkeerd. Hierdoor hebben zo’n 150 bewoners van de Amsterdamse Bijlmer geen geld ontvangen tijdens de kerstdagen.

DigiD-fraude

Het is de tweede keer in korte tijd dat criminelen op deze manier fraude proberen te plegen. In november zijn de accounts van tientallen studenten in Groningen gehackt, waarbij zorg- en huurtoeslag werd weggesluisd. Hiervoor zijn toen vijf mensen opgepakt.

Het is nog niet bekend welke methode is gebruikt voor de fraude. Vermoedelijk hebben de criminelen nieuwe inloggegevens aangevraagd uit naam van de slachtoffers, een methode die ook in Groningen werd toegepast. De nieuwe gegevens worden dan via fysieke post toegestuurd. Dit wordt door de criminelen onderschept, bijvoorbeeld door het uit de brievenbus te vissen. Hierna kunnen ze inloggen en het bankrekeningnummer wijzigen.