13.000 agenten tijdens nucleaire top

Tijdens de nucleaire top die eind maart in Den Haag wordt gehouden zullen dagelijks 13.000 agenten worden ingezet. Dat zijn er vier keer zo veel als tijdens de troonswisseling vorig jaar. Tijdens een persconferentie door de Nationale Politie over de grootste top die ooit in ons land is gehouden werden de extreme veiligheidsmaatregelen toegelicht.

Tijdens de Nuclear Security Summit, oftewel de atoomveiligheidstop, zullen 58 wereldleiders aanwezig zijn en twee dagen in Den Haag verblijven. Een van hen is president Obama.

Naast enorm veel veiligheidsmaatregelen zal er ook veel verkeershinder zijn in de Randstad. Schiphol zal deels afgesloten zijn en dat geldt ook voor de A4, A5, A44, N44 en N14. Ook zullen stranden worden afgesloten en zal er luchtafweergeschut langs de kust staan.

Vliegtuigen

Vanwege de top kunnen vliegtuigen vanaf 10 maart enkele weken lang niet landen op de Polderbaan op Schiphol. De baan wordt gereserveerd voor de hoge gasten. Awacs-vliegtuigen van de NAVO zullen het luchtruim bewaken. Recreatieve luchtvaart, zoals sportvliegtuigen en ballonvluchten, is op en rond de top niet mogelijk.

De Nuclear Security Summit wordt op 24 en 25 maart gehouden in het World Forum in Den Haag.