'Zwembadwater mag niet in de sloot'

De tijd van de plastic opblaasbadjes in de achtertuin lijkt voorbij. Steeds meer mensen hebben een echt zwembadje in de tuin, compleet met trapje en verversingsinstallatie. Aan het einde van het seizoen moet het zwembad weer opgeruimd worden. Maar waar laat je het vieze zwembadwater?

In ieder geval niet in de sloot, waarschuwt het waterschap Hollandse Delta. Om het water schoon te houden in een zwembad, gebruiken de meesten desinfecteermiddelen, chloor en andere chemicaliƫn. En kunstmatig gezuiverd water dat in de natuur terecht komt kan schadelijk zijn voor planten en dieren. Vissen in de sloot gaan dood van chloor, aldus het waterschap.

Wie betrapt wordt op het laten weglopen van zwembadwater buiten het riool kan een proces-verbaal aan zijn broek krijgen. Water met chemicaliƫn valt onder het Besluit Afvalwater Huishoudens, dat voorschrijft dat dit alleen geloosd mag worden op een riool. In gemeenten met gescheiden rioleringssystemen moet het zwembadwater door het vuilwaterriool weglopen. Bij de gemeente kan worden gecheckt welk rioolstelsel je hebt.