Zorgpremies in 2014 omlaag

De premies voor de zorgverzekeringen gaan in 2014 omlaag. Dat blijkt nu steeds meer premies bekend zijn geworden. Vooral de vier grote zorgverzekeraars stunten met de prijzen, maar bieden hierdoor ook minder dekking. Daarom is het dit jaar extra belangrijk om de verschillende verzekeringen te vergelijken.

De grote verzekeraars verlagen vooral de prijzen van de selectieve verzekering. Hierbij betaal je minder, maar je mag dan misschien niet meer naar je favoriete huisarts of ziekenhuis. Je moet naar een instelling waar de verzekeraar afspraken mee heeft. Door die samenwerking kunnen ze klanten een scherpere prijs bieden.

De verzekeraars VGZ en CZ zijn ieder zo’n 8 procent omlaag gegaan met de premie, waardoor er rond de 92 euro per maand moet wordt neergeteld. Vooral tussen Zilveren Kruis Achmea en Menzis is een prijzenoorlog ontstaan. Zilveren Kruis verlaagde de prijs met 20 procent naar 87,50 euro, Menzis ging daar net onder zitten en wil 86,50 euro per maand ontvangen.

Selectieve verzekering

Uit onderzoek van Independer.nl blijkt dat men bij prijsvechter bij Zilveren Kruis Achmea het meest wordt beperkt in de keuze voor huisarts of ziekenhuis. Bij VGZ en CZ mag men nog vrijwel overal naar binnen wandelen.

Bij Zilveren Kruis Achmea kan men bij nog ongeveer een derde van de Nederlandse ziekenhuizen terecht. Besluit men naar een ander ziekenhuis te gaan, dan moet 30 procent van de kosten zelf betaald worden. Dit kan al gauw in de honderden of zelfs duizenden euro’s lopen.

Eigen risico

Wil je veel keuze houden, zonder direct de kas van de verzekeraar te spekken, dan is het aanpassen van het eigen risico ook een optie. Iedereen heeft een verplicht eigen risico van 360 euro per jaar. Als je dat risico verhoogt tot het maximum van 860 euro, bespaar je zo 20 euro per maand.

De scherpe voorwaarden beperken zich niet tot de instellingen die bezocht mogen worden. Verzekeraars dekken en vergoeden ook een steeds kleiner deel van de kosten. Dit komt doordat gezonde mensen steeds vaker een goedkope verzekering nemen, waardoor er minder geld beschikbaar is voorde behandeling van bijvoorbeeld chronisch zieken.

Reumapatiënt

Mensen die kampen met langdurige aandoeningen moeten hierdoor steeds vaker zelf voor de kosten van hun behandeling opdraaien. Zo kan het zijn dat een reumapatiënt drie keer in de week naar de fysiotherapeut moet, maar per jaar maar veertig behandelingen vergoed krijgt.