Waterstoftankstations langs Nederlandse wegen

Nederland wordt de komende twee jaar vier openbare waterstoftankstations rijker. Langs de A15 in Rotterdam gaat rond de jaarwisseling de eerste open. Dit maakt staatssecretaris Wilma Mansveld woensdag bekend tijdens een werkbezoek aan waterstofproducent Air Liquide. Zij was daar om bedrijven en organisaties met duurzame initiatieven te steunen.

De nieuwe waterstoftankstations zijn een belangrijke ontwikkeling voor duurzaam rijden. Terwijl je een elektrische auto nog een paar uur aan een stekker moet hangen, kun je met een op waterstof rijdende auto in de toekomst snel en simpel tanken bij een van de waterstofstations. Naast Rotterdam komen er ook stations in Amsterdam, Helmond en Arnhem.

Op dit moment rijden alleen een paar bussen in het openbaar vervoer op waterstof. Bij de al bestaande waterstoftankstations waar zij tanken kan nog niet met personenauto’s worden getankt, daar worden de stations wel voor klaargemaakt. Nederland bereidt zich zo voor op de opkomst van op waterstof rijdende auto’s.

Voertuigen die op waterstof rijden stoten geen CO2 uit en zijn veel stiller. CO2 is een belangrijke veroorzaker van de opwarming van de aarde en de stijgende zeewaterspiegel. Het kabinet wil de belasting van het milieu en de afhankelijkheid van fossiele energie terugdringen. Een op waterstof rijdende auto van Hyundai kan met een volle tank 580 kilometer rijden. Dat kost ongeveer 56 euro.