Waalbrug bij Nijmegen ligt op zijn plek

De nieuwe brug over de Waal bij Nijmegen ligt op zijn plek. Zaterdagmiddag zakt de overspanning in de pijlers, die in de rivier zijn gebouwd om de grootste enkelvoudige boogbrug van Europa te dragen.

Het karwei is zaterdagmorgen zeer voorspoedig verlopen volgens Sander Roesink van de aannemerscombinatie die de brug bouwt. De weersomstandigheden waren ideaal. Hij denkt dat de overspanning rond 5 uur definitief op zijn pijlers rust. Dat is precies op tijd, want de drukstbevaren rivier van Europa mag volgens de Europese regels maar 10 uur afgesloten worden voor het scheepvaartverkeer.

Om 7 uur ging de Waal ter hoogte van Nijmegen op slot. Vijftien dikke staalkabels, twee bouwkranen van 150 meter hoog en twee met water gevulde pontons van elk 100 x 33 x 8,5 meter waren nodig om de boog van 285 meter lang en 60 meter hoog naar de juiste plek te trekken. In totaal wordt meer dan 7000 ton staal verplaatst. Er is veel publieke belangstelling voor het karwei. De Oversteek, zoals de nieuwe brug heet, is in totaal ruim 2 kilometer lang. De overspanning is na de Van Brienenoordbrug in Rotterdam de grootste van Nederland.

Bron: ANP