'Vwo-docent moet universiteit hebben gedaan'

Docenten die lesgeven in de bovenbouw van het vwo, moeten vanaf 2020 allemaal academisch geschoold zijn. Dat stelt VVD-Kamerlid Pieter Duisenberg woensdag, voorafgaand aan het debat over de onderwijsbegroting.

“Scholen die voorbereidend wetenschappelijk onderwijs geven, doen het stempel ‘vwo’ eigenlijk tekort als er geen universitair opgeleide docent voor de klas staat”, zegt Duisenberg. “Wie kan leerlingen nu beter voorbereiden op de wetenschap dan de ervaringsdeskundigen zelf”, vraagt hij zich af.

Momenteel is 60 procent van de docenten in de bovenbouw van het vwo universitair geschoold. Duisenberg wil dat percentage opkrikken naar 100 procent. Dat is volgens hem ambitieus, maar haalbaar. “Willen we van een 6 naar een 8 in het onderwijs, dan zullen we over de gehele linie de lat hoger moeten leggen.”

Om het doel in 2020 te bereiken, moeten zittende docenten worden bij-of nageschoold. Ook moeten er strengere eisen worden gesteld aan docenten die hun bevoegdheid halen om op het vwo les te geven. De kosten daarvan kunnen volgens Duisenberg worden betaald uit het geld dat voor het verbeteren van de onderwijskwaliteit is vrijgemaakt.

Bron: ANP