Vraagtekens bij doodsoorzaak grensrechter

De Almeerse grensrechter Richard Nieuwenhuizen (41) is mogelijk niet om het leven gekomen door schoppen en trappen, zo meldt de Volkskrant vrijdag. Nieuwenhuizen kan ook zijn overleden door een spontaan ontstaan sneetje in zijn halsslagader.

Dat concludeert forensisch patholoog Christopher Milroy, die is ingeschakeld door Spong Advocaten. Advocaat Gerard Spong en zijn collega Sidney Smeets verdedigen een van de verdachten van doodslag op de grensrechter.

Milroy was voorheen hoofdpatholoog van Scotland Yard. Hij merkte aan de ader van de grensrechter een afwijking op, die volgens hem in uitzonderlijke gevallen kan leiden tot plotseling overlijden. Dit kan gebeuren als de ader zeer wordt gerekt en er een scheuring in de bloedvaten optreedt. De afwijking was eerder niet opgemerkt door het NFI. Het instituut noemt het in het sectierapport hoogst waarschijnlijk dat Nieuwenhuizen om het leven is gekomen door trappen en schoppen tegen zijn hoofd en nek.

Richard Nieuwenhuizen overleed afgelopen december nadat hij ernstig mishandeld was na een voetbalwedstrijd tussen Nieuw Sloten en zijn club Buitenboys.