VN: Weg met Sinterklaas

Zwarte Piet is een terugkeer naar de slavernij. Het Sinterklaasfeest past niet meer bij deze tijd en moet worden afgeschaft. Dat zegt Verene Shepherd, hoofd van de werkgroep van de Verenigde Naties die onderzoek doet naar Zwarte Piet, dinsdag in het tv-programma EenVandaag.

“Het is beledigend”, aldus de Jamaicaanse Shepherd. “Ik zou, als zwart persoon, bezwaar hebben als ik in Nederland zou wonen.” Ze zegt dat ze als lid van de werkgroep nog wel verplicht is om nader onderzoek te doen.

Verder vindt Shepherd dat premier Mark Rutte invloed moet uitoefenen op de culturele groepen die dit in stand houden. Ze vraagt zich af waarom we nog Sinterklaas vieren. “Wat is er mis met één Sinterklaas, waarom moeten jullie er twee hebben?” Hierbij doelt Shepherd op de kerstman.

PVV-fractievoorzitter Geert Wilders liet via Twitter al weten dat hij de ideeën van Shepherd complete onzin vindt: “VN wil einde Sinterklaasfeest. Stelletje gekken! Ik wil einde VN. U ook? Mail onze VN-ambassade : netherlands@un.int”

Veel mensen reageren verontwaardigd op de uitspraak van de VN. Zo organiseert Mandy Farla aanstaande zaterdag een demonstratie op het Malieveld in Den Haag. Op Twitter was de discussie rondom het Sinterklaasfeest dinsdagmiddag ook het gesprek van de dag. Wat vind jij; handen af van Zwarte Piet, of juist niet? Stem op onze poll!

https://twitter.com/HenkKrol/status/392611344538935296