'Vlieg op lamp, vleermuizen in koffiekamer'

Het had heel onveilig kunnen worden in het sterk verouderde HagaZiekenhuis in Den Haag, concludeert het door het ziekenhuis ingeschakelde onderzoeksbureau TNO.

Onderzoekers vonden een vlieg op een lamp in de operatiekamer en vleermuizen in de koffiekamer. Verbeteringen zijn hard nodig, is begin dit jaar hun conclusie. Inmiddels zijn de meeste verbeterpunten doorgevoerd en is van onveilige situaties geen sprake, zo benadrukt het bestuur van het HagaZiekenhuis donderdag.

Over 2 jaar gaat het HagaZiekenhuis over naar nieuwbouw. Omdat tot die tijd nog gebruik wordt gemaakt van de sterk verouderde locatie vroeg de directie vorig jaar aan TNO te kijken naar verbeterpunten. “Als je zo doorgaat, is het onverantwoord”, is de conclusie in het rapport. Zo liep personeel operatiekamers in en uit, zonder van mondkapje te wisselen, zoals het protocol voorschrijft.

Van de adviezen in het TNO-rapport is volgens het ziekenhuis driekwart inmiddels opgevolgd. Vorige maand kwam het HagaZiekenhuis in opspraak toen in de media werd gemeld dat er tussen 2007 en 2010 opvallend veel mensen stierven op de afdeling cardiochirurgie. Sinds eind vorige maand voert het HagaZiekenhuis geen hartoperaties uit. Waarschijnlijk worden er vanaf eind volgende week wel weer operaties uitgevoerd.