Verdachten Waalre voorlopig vrij

De drie verdachten van het in brand steken van het gemeentehuis in Waalre in de nacht van 17 juli 2012 hoeven voorlopig niet voor de rechter te verschijnen. De bewijslast is te minimaal, aldus het Openbaar Ministerie Oost-Brabant. Ze blijven wel verdacht van brandstichting.

Indien de zaak nu voor de rechter komt en het bewijs te summier wordt bevonden, kan volgens de wet de zaak in een later stadium niet opnieuw voor de rechter worden gebracht. Dat risico wilt het Openbaar Ministerie niet lopen. Zij doet extra onderzoek.

De aangehouden verdachten zijn een 36-jarige man uit Sint Michielsgestel en twee mannen uit Eindhoven van respectievelijk 38 en 49 jaar. De drie zijn aangehouden op verdenking van brandstichting in het gemeentehuis van Waalre en de diefstal van een Volkswagen Bora en Volkswagen Golf.

Nu de drie verdachten het feit ‘brandstichting’ niet ten laste wordt gelegd, betekent dit dat de voorlopige hechtenis van de 36-jarige man uit Sint Michielsgestel op 10 juni wordt opgeheven. De voorlopige hechtenis van de 49-jarige Eindhovenaar is op 29 mei opgeheven door de raadkamer van de rechtbank Oost-Brabant. De voorlopige hechtenis van de 38-jarige man uit Eindhoven wordt niet opgeheven, omdat hij ook verdacht wordt van betrokkenheid bij de juwelenroof bij Indoor Brabant te ‘s-Hertogenbosch op 15 maart 2013.

De hoofdofficier van justitie van het arrondissementsparket Oost-Brabant heeft een beloning van € 25.000 uitgeloofd. Hiermee doet het Openbaar Ministerie een beroep op mensen die over meer informatie beschikken, maar tot nu toe nog geen contact met de politie hebben opgenomen.

In de nacht van 17 op 18 juli 2012 brandde het gemeentehuis in Waalre nagenoeg helemaal af, nadat twee auto’s het gemeentehuis in Waalre binnenreden en in brand werden gezet. Een 40-koppig rechercheteam verricht, onder verantwoordelijkheid van het Openbaar Ministerie, intensief onderzoek naar deze brandstichting.