Verdachte mishandeling Eindhoven meldt zich

De 19-jarige Brett S., die wordt verdacht van betrokkenheid bij de geruchtmakende schoppartij in januari in Eindhoven, komt zichzelf dinsdag bij de politie in Eindhoven melden. Dat zei de advocaat van de Belg.

De Belgische rechter bepaalde dinsdag dat de jongeman binnen tien dagen uitgeleverd mag worden, maar dat wil de verdachte niet afwachten. “Het is een heel gedoe om hem thuis te laten oppakken en over te dragen. We willen de zaak vergemakkelijken,” zei advocaat Jean-Marie Paklons. Hij gaf toe dat ook meespeelt dat een rechter in de uiteindelijke strafmaat laat meewegen of iemand zichzelf al dan niet heeft aangegeven.

Bovendien is Brett S. ‘moegestreden’. “Hij wil alleen nog een correcte straf voor zichzelf en een correcte schadevergoeding voor het slachtoffer.” De advocaat vertelde dat zijn cliënt nog geen reactie heeft gehad op de brief die hij het slachtoffer stuurde. S. had gehoopt de schadevergoeding vooraf te kunnen regelen, zonder tussenkomst van de rechter. S. heeft in de brief ook zijn excuses aangeboden en gezegd dat hij open staat voor een gesprek als het slachtoffer dat graag wil. Dat er geen respons op de brief is gekomen noemde Paklons ‘eigenaardig’.

“De officier van justitie wil liever dat de uitlevering doorgaat,” zei de advocaat. “Maar hij kan niet voorkomen dat mijn cliënt zich bij de politie meldt. Dus dat gaat hij doen.” Volgens het OM wordt S. opgepakt zodra hij zich op het politiebureau meldt. In theorie zou hij ook nog vooraf thuis in België kunnen worden gearresteerd om de uitlevering door te laten gaan, maar of dat gebeurt kon het OM niet zeggen.

Van de acht verdachten worden er vier niet vervolgd omdat hun aandeel in de zaak te verwaarlozen is. De vier anderen worden verdacht van poging tot doodslag. Twee verdachten uit Turnhout stonden deze week al in Nederland voor de rechter. Hoofdverdachte Brent L. wacht nog in België op een definitieve beslissing over zijn uitlevering.

Bron: ANP