'Vanaf donderdag landelijke hittegolf'

De voorspelde hittegolf komt er. Dat laat weerman Piet Paulusma aan onze redactie weten. Als de temperatuur donderdag boven de 25°C uitkomt in De Bilt mag er officieel gesproken worden van een landelijke hittegolf. “En dat gaat zeker gebeuren”, aldus Piet.

Hij sluit niet uit dat het record uit 1976 geëvenaard of zelfs verbroken zal worden. “In 1976 was er een hittegolf die achttien dagen duurde. Het zou zomaar kunnen dat iets dergelijks dit jaar weer gebeurt”, aldus de weerman. “De temperaturen blijven in ieder geval tot volgende week woensdag of donderdag hoog. Wat er daarna gebeurt is erg onzeker.”

Dat er zich mogelijk een lange hittegolf aandient betekent overigens niet dat we alleen maar lekker weer krijgen, benadrukt hij. “Het gaat regenen en onweren de komende dagen, maar dat maakt niets uit. Zolang de temperaturen maar hoog blijven. “

Er is sprake van een landelijke hittegolf als het op vijf achtereenvolgende dagen 25°C of warmer is in De Bilt. Op drie van die dagen moet de temperatuur boven de 30°C uitkomen. De laatste keer dat Nederland een landelijke hittegolf beleefde was in 2006.