'Utrechtse prostituees zitten aan de grond'

Huilend en vloekend pakten ze eind juni hun spullen en vertrokken. De prostituees die werkten aan het Zandpad en de Hardebollenstraat in Utrecht snappen nog steeds niets van de sluiting. De gemeente sloot wegens vermeende mensenhandel alle peeskamers in de Domstad. Dat zou uiteindelijk beter zijn voor alle dames. Maar volgens de prostituees is het tegendeel waar.

Veel dames die voorheen in Utrecht werkten moeten nu hun geld in de illegaliteit verdienen. Naar eigen zeggen worden ze nu juist uitgebuit en werken ze onder riskante omstandigheden en slechte voorwaarden. Caja van Tolie werkte zelf als ‘Sabrina’ jaren met veel plezier op het Zandpad en vindt dat het zo niet langer kan. Daarom heeft zij Freya Exploitatie BV opgezet en heeft ze bij de gemeente een exploitatievergunning aangevraagd voor peeskamers aan het Zandpad en in de Hardebollenstraat.

Een van de prostituees die door de sluiting van de prostitutieramen aan de grond zit is ‘Patricia’. Ze had veel plezier in haar werk en vond het vreselijk dat de gemeente haar dwong te vertrekken. Nu kan ze zichzelf en haar drie kinderen nog drie maanden onderhouden met haar opgebouwde pensioen, maar daarna is het voorbij. Door de zorgen heeft ze paniekaanvallen en is ze depressief, zo vertelt ze vier maanden nadat de peeskamers gesloten werden.

Onnodige risico’s

“Ik weet niet hoe ik nog voor mijn kinderen moet zorgen. Al mijn hoop is gevestigd op het plan van Caja.” Patricia werkt nu af en toe in Den Haag, maar daar vinden volgens haar een soort mensenhandelpraktijken plaats. De dames moeten van 12 tot 12 werken en betalen 1600 euro huur per week. Bovendien is de beveiliging slecht. “Ik werk daar liever niet, maar er moet toch brood op de plank komen.”

Caja hoopt dat de gemeente met een vergunning over de brug komt: ”Des te eerder kan de prostitutie in de regio Utrecht uit de illegaliteit komen en onder goed gereguleerde omstandigheden plaatsvinden. De dames zijn nu blootgesteld aan onnodige risico´s. (…) Freya is een serieuze gesprekspartner voor de gemeente en biedt prostituees een veilige, betaalbare werkplek.”