Utrechts raadslid Bert van der Roest besteelt daklozenkrant voor tienduizenden euro's

Het Utrechtse PvdA-raadslid Bert van der Roest heeft ongeveer 40.000 euro van de plaatselijke daklozenkrant Straatnieuws in zijn eigen zak gestoken. Hij gebruikte het grootste deel van dat bedrag om een theaterproductie te financieren. De rest van het geld is besteed op een Grieks eiland, op Schiphol en aan drank.

Dat heeft Broos Schnetz, voorzitter van de Stichting Straatnieuws Utrecht, dinsdag gezegd. Van der Roest was penningmeester van de stichting. Hij is dinsdag onmiddellijk opgestapt als gemeenteraadslid.

Het opgestapte raadslid zegt zelf dat er slordig met het financieel beheer is omgesprongen. Schnetz: ‘Ik kreeg een melding van de bank dat een betaling was geweigerd. Toen ik in de bankafschriften dook, ontdekte ik privébetalingen die Van der Roest met de pinpas van de straatkrant had gedaan. Ook bleek dat er een jaar lang contant geld in zijn zakken was verdwenen.’

Schnetz noemt de diefstal een afschuwelijk drama. ‘Onder leiding van Van der Roest is Straatnieuws een jaar geleden van een faillissement gered. We zijn toen met een vers bestuur opnieuw begonnen. Nu blijkt dat hij vanaf het begin geld heeft gestolen.’ De plaatselijk bekende PvdA’er krijgt een jaar de tijd om het geld terug te betalen. Als hij in gebreke blijft, doet de stichting alsnog aangifte tegen hem.

Bij de lokale PvdA kwam het nieuws als een schok aan, aldus fractievoorzitter Ruben Post. Wie het raadslid gaat opvolgen, is nog niet bekend.

Update: Van der Roest is veroordeeld tot een flinke taakstraf en moet 26.000 terugbetalen.

Van der Roest zegt grote spijt te hebben van zijn actie.

ANP