Utrechts museum dupe van roof

Twee nog onbekende personen hebben dinsdagmiddag kostbare spullen geroofd uit vitrines van museum Catharijneconvent in Utrecht.

De rovers stopten met een scooter voor de deur van het museum, renden naar binnen, sloegen daar vitrines kapot en roofden de tentoongestelde spullen. Daarna vertrokken zij op hun scooter. De politie is volgens een woordvoerder een uitgebreide zoekactie in en rond het centrum van Utrecht gestart.

Medewerkers van het museum voor religieus erfgoed aan de Lange Nieuwstraat zijn dinsdagmiddag druk bezig om te inventariseren wat er precies is meegenomen. “Iedereen is hier behoorlijk geschrokken, er is niemand gewond geraakt. Maar de verwarring is nog groot”, aldus een medewerker.

In het Catharijneconvent is momenteel een tentoonstelling te zien van kerkbeelden die zijn overgebleven na de Beeldenstorm. Ook is er een expositie van 17e eeuwse schilderkunst. Tot de permanente collectie behoren onder andere gouden en zilveren kerkelijke voorwerpen. Alle ruim 65.000 objecten van het museum staan geregistreerd in een database.

Het gaat volgens voorlichter echt om een ramkraak. Nog weinig info van voorlichter ontvangen. Onderstaande klopt, ze heeft het verder niet over kostbare buit. Politie doet onderzoek. Ramkraak heeft rond 14.30 uur plaatsgevonden.

Bron: ANP