Uitspraak in moordzaak Marianne Vaatstra

Jasper S. krijgt in de rechtbank in Leeuwarden te horen of hij schuldig wordt bevonden aan de dood van de Friese Marianne Vaatstra. Het Openbaar Ministerie (OM) heeft eerder twintig jaar geëist.

S. zal zelf niet aanwezig zijn bij de uitspraak van de rechtbank. De reden van zijn afwezigheid is onbekend.

Tijdens de rechtszaak heeft S. uitgebreid verteld hoe hij Marianne Vaatstra misbruikte, wurgde en haar de keel doorsneed. Deze gruweldaden vonden in 1999 plaats. S. kwam de 16-jarige Marianne tegen toen hij een rondje aan het fietsen was ‘om zijn gedachten te ordenen’, de Friezin kwam terug van een avondje stappen. Met een zakmes dwong hij haar een weiland in. Nadat het meisje was misbruikt wurgde S. haar om vervolgens haar keel drie keer door te snijden.

Veertien jaar lang wist de Fries zijn gruweldaden geheim te houden. Tijdens een groot DNA-verwantschapsonderzoek liep hij tegen de lamp.

Hart van Nederland-verslaggever Ilse van Wingerden is vrijdag bij de uitspraak aanwezig, via Twitter zal zij uitvoerig verslag doen. Vanaf 10.30 uur is de zaak live te volgen op de website van Hart van Nederland.