Uitspraak in hoger beroep Amsterdamse zedenzaak

In de Amsterdamse zedenzaak doet het gerechtshof in Amsterdam vrijdag uitspraak tegen hoofdverdachte Robert M. (29) en diens partner Richard van O. (40). In hoger beroep heeft het Openbaar Ministerie (OM) zijn eis tegen M. tot de maximale straf van 20 jaar cel en tbs herhaald.

Het vonnis van de rechtbank pakte vorig jaar 2 jaar cel lager uit. Richard van O. kreeg toen 6 jaar. Het OM heeft in hoger beroep betoogd dat Van O.’s rol aanzienlijk groter is dan door de rechtbank geoordeeld en dat hij daarom veel zwaarder gestraft moet worden; hij kreeg een eis van 12 jaar.

De Amsterdamse zedenzaak is van een ongekende omvang. Robert M. heeft het misbruik van 87 kinderen toegegeven, voor 67 gevallen is hij vervolgd. Hij heeft veelvuldig beelden gemaakt van het vaak zeer ernstige misbruik en dat volop onder gelijkgestemden via internet verspreid. Door plaatjes die de Amerikaanse politie in een onderzoek vond, liep M. in december 2010 tegen de lamp.

M. werkte op Amsterdamse crèches en was actief als privéoppas. De gemiddelde leeftijd van zijn slachtoffertjes was 8 maanden.

Bron: ANP