Uitbreiding zetels kost half miljoen

Het kost een half miljoen euro om de raadzaal van het stadhuis in Alphen aan den Rijn te verbouwen. Vanwege de fusie met de gemeente Rijnwoude met Boskoop per 1 januari 2014 moeten er vier extra stoelen bij komen.

In de raadzaal in Alphen is nu plek voor 35 raadsleden, vier wethouders en een burgemeester. Na de herindeling komen er nog vier raadsleden bij, waar in de huidige indeling geen plek meer voor is. Dat er stoelen bij moeten komen is een gegeven maar over de kosten daarvoor wordt hevig gediscussieerd.

De gemeente Alphen aan den Rijn heeft grootse plannen voor de verbouwing. Naast het plaatsen van de vier extra stoelen wil ze de opstelling van de publiekstribune aanpassen. Daarnaast wil ze zuinigere lampen, viltbekleding en een vloerkleed voor een betere akoestiek, een nieuwe geluidsinstallatie en een video-installatie plaatsen.

SP’er Harre van der Nat zegt woensdag ‘niet te kunnen verkopen’ dat er zoveel geld wordt gebruikt om de zaal op te knappen. “Dat terwijl buurthuizen en bibliotheken moeten bezuinigen. Hoe je het ook wendt of keert, het is toch gemeenschapsgeld”, aldus Van der Nat.

Een woordvoerder van de gemeente Alpen laat woensdag weten wel achter de verbouwing te staan. “Het interieur is al tien jaar oud. Er waren al eerder wensen om de raadzaal aan te passen, dit is een mooie aanleiding” aldus de woordvoerder.

Bij wijze van een ludiek protest zette de SP alvast een setje tuinstoelen in de zaal. “Dan kunnen alle raadsleden tenminste gewoon zitten”, aldus Van der Nat.