Tuchtzaak Jansen Steur begonnen

De tuchtzaak tegen ex-neuroloog Ernst Jansen Steur is vrijdagochtend van start gegaan. Jansen Steur kwam omstreeks 09.00 uur aan bij de rechtbank. Het is voor zijn slachtoffers de eerste keer dat zij weer oog in oog staan met de voormalige arts.

Het gaat om vijf oud-patiënten van Jansen Steur. Door een verkeerde diagnose van de neuroloog is hun leven volledig op zijn kop komen te staan. Een van de slachtoffers is niet naar de rechtbank gekomen, omdat zij de confrontatie met de ex-arts niet aankon.

De vijf zaken die tijdens de zitting behandeld worden komen allemaal uit 2003, oudere zaken zijn verjaard. De ex-neuroloog verliet in 2003 het ziekenhuis waar hij voor werkte, Medisch Spectrum Twente (MST).

Verkeerde diagnoses

De klachten die vrijdag behandeld worden gaan over het stellen van verkeerde diagnoses, maar ook over het verkeerd toedienen van Botox en het aanbevelen van marihuana.

Slachtoffers van Jansen Steur hebben door zijn toedoen hun huis moeten verkopen, anderen overwogen zelfdoding en weer anderen durven tot vandaag de dag niet naar een medisch specialist, stelde letselschadespecialist Yme Drost vrijdag tijdens de zitting. Volgens Drost heeft Jansen Steur geen idee wat hij heeft aangericht. Inmiddels hebben zich meer dan 100 slachtoffers van de ex-neuroloog gemeld.

Nooit meer werken

Volgens Drost gaat het bij de gemaakte fouten niet om het ‘risico van het vak’. Hij wil dan ook dat de man nooit meer als arts mag werken.

Maandag begint de strafzaak tegen Jansen Steur, de grootste medische strafzaak in de Nederlandse geschiedenis. De man wordt onder andere verdacht van het opzettelijk in een hulpeloze toestand brengen en laten van een patiënt die later overleed. Daarnaast zouden acht patiënten zwaar lichamelijk en/of psychisch letsel hebben opgelopen door zijn toedoen. Ook wordt hij verdacht van diefstal, verduistering en valsheid in geschrifte.

Verslaggever Floor van der Vlist is aanwezig bij de zitting. Zij is te volgen via Twitter: @FloortjeHVNL