Trots op het Elfstedenkruisje van de koning

Koning Willem-Alexander droeg tijdens de kerkelijke inzegening een opmerkelijke onderscheiding. Op zijn borst prijkte het Elfstedenkruisje. Dat vervulde Henk Kroes, oud-voorzitter van De Vereniging Friesche Elf Steden, met trots.

“Natuurlijk maakt me dat trots”, laat Kroes weten aan onze redactie. “Het is toch mooi te zien dat onze nieuwe koning de moeite heeft genomen het kruisje op te spelden. Toch was het nog niet eenvoudig te onderscheiden in de lange rij met medailles op zijn borst… Ik moest wel even goed kijken!”

Voor Kroes kwam het trouwens niet helemaal als een verrassing. “Ik was er al een beetje verdacht op, aangezien het gerucht hier al ging dat-ie het kruisje zou gaan dragen. Daar komt bij dat we afgelopen december tijdens de ledenvergadering al hadden besloten dat het kruisje als officiële onderscheiding zou gelden.”

Ook bij het Schaatsmuseum waren ze vereerd dat Willem Alexander het kruisje opgespeld had. “Daar werd ik wel blij van”, laat Gauke Bootsma, zelf oud-rayonhoofd, weten. “Onze nieuwe koning heeft zijn kruisje echt verdiend. Mensen doen daar wel eens denigrerend over, maar ga maar eens 200 kilometer op schaatsen staan. Oké, het was in 1986 misschien niet zo zwaar als in 1963, maar het ijs zat vol scheuren en het blijft een ontzettend knappe prestatie.”

Het museum in Hindeloopen was overigens gewoon geopend op Koninginnedag. “En in tegenstelling tot andere musea hadden wij over bezoekers niet te klagen. Wij hebben twee grote vitrines speciaal ingeruimd voor ‘Koninklijke attributen’. Zo kunnen mensen bij ons de schaatsen zien waarop Willem-Alexander de tocht heeft gereden.”