Trimbos raadt gebruik shisha-pen af

Het Trimbos-instituut waarschuwt vrijdag voor de shisha-pen. Deze kleine waterpijp in de vorm van een pen is mogelijk schadelijk. Zolang hier geen duidelijkheid over bestaat raadt het Trimbos gebruik van de pen af.

In de pen zit propyleenglycol, een stof die ook in gewone sigaretten zit. Als propyleenglycol verbrandt komen er schadelijke stoffen vrij die mogelijk kankerverwekkend zijn. Of dat bij de shisha-pen ook het geval is, is nog niet duidelijk. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) onderzoekt momenteel de mogelijke risico’s.

De shisha-pen is verkrijgbaar in verschillende kleuren en smaken als cola, kersen en aardbei en is erg populair onder basisschoolkinderen en middelbare scholieren. Omdat er geen nicotine in zit, is er geen restrictie wat betreft de leeftijd van de klanten. De Nederlandse importeur van de pen adviseert een minimumleeftijd van 16 jaar voor aanschaf en gebruik van de pen. Verkopers zijn echter niet verplicht zich hier aan te houden.

Het Trimbos vindt de populariteit van de shisha-pen onder jongeren als een zorgelijke ontwikkeling. “Naast de mogelijke gezondheidsrisico’s bootst het gebruik van de pen ook het roken van een sigaret na: er worden dampen ingeademd en het topje van de pen gloeit op, net als bij een reguliere sigaret. Ook wennen jongeren op speelse wijze aan de handeling van het roken en het inhaleren van stoffen via de mond. Hoewel hier (nog) geen onderzoek naar is gedaan, bestaat het risico dat het product de stap naar het roken van sigaretten verkleint”, aldus het instituut.